4 Huisregels

Dat je je tijdens de judoles netjes moet gedragen en geen grote mond mag hebben tegen elkaar en tegen de meester hoort iedereen natuurlijk te weten. Dit zijn niet de enige regels die er zijn in het judo. In dit stukje kun je lezen waar je op moet letten voordat je begint met de judoles. Als je een echte judoka wilt zijn, moet je je ook gedragen als een echte judoka.

Een judoka kun je herkennen aan zijn handen en voeten. Zijn nagels zijn net als de rest van zijn lichaam, lekker schoon. Hiermee bedoel ik: kortgeknipt en zonder vieze zwarte randen. Lange nagels zijn net scheermesjes en kunnen andere judoka’s makkelijk verwonden. Als je toevallig last van wratten of eczeem hebt, moet je een schone sok tijdens de judoles dragen. Zo voorkom je dat je je voet pijn doet en het is voor jezelf en voor anderen een heel stuk frisser. Bovendien weten de andere judoka’s dat je iets hebt aan je voet en dat ze daar dus voorzichtig mee moeten doen.

Lang haar hoor je in een vlecht of staart te doen. Dit zorgt ervoor dat niemand je per ongeluk aan je haren trekt als ze je vast willen pakken. Het zorgt er ook voor dat je eigen haren niet voor je ogen hangen. Dit is een erg lastig bij judo.

Tijdens de judoles is het niet toegestaan om sieraden te dragen. Aan ringen en horloges zitten vaak scherpe randjes. Hieraan kun je jezelf en anderen makkelijk pijn doen. Ook gaan kettinkjes en armbanden makkelijk stuk tijdens een judopartij. Om te voorkomen dat je het kwijtraakt kan je al je ringen, kettingen en horloges het beste thuis laten.

Je JUDOGI (judopak) dient altijd schoon te zijn. Tijdens de judoles ga je door het harde oefenen meestal zweten, zorg ervoor dat als je thuiskomt je je JUDOGI uit je tas haalt om te kunnen luchten. Als je heel erg gezweet hebt of als je pak erg vies is, laat je hem natuurlijk meteen wassen zodat je de volgende keer weer fris op de mat staat.

Als je de kleedkamer binnenkomt hoor je je rustig te gedragen. Vreselijk opscheppen, hard praten of schreeuwen hoort daar zeker niet bij. Spullen van andere kinderen laat je netjes hangen en van het lichtknopje blijf je natuurlijk ook af. In de DOJO moet je je natuurlijk altijd netjes gedragen. Een van de belangrijkste dingen hier is dat je altijd goed naar je SENSEI (de judoleider) luistert. Alleen dan kan je later een goede judoka worden. Aan het begin en aan het einde van de judoles gaan alle kinderen netjes op een rij aan de kant van de mat zitten. (degene met de hoogste band zit altijd vooraan en degene met de laagste band zit achteraan) om een buiging te maken. Dit is de Japanse manier om iedereen gedag te zeggen.